Foglalás
Bezár

Látnivalók Kalocsán

Szeretné megismerni Kalocsát és környékét? Segítünk! Összegyűjtöttük a kalocsai múzeumokat, érdekes helyeket, történelmi látnivalókat és mindent, amit - ha Kalocsán jár - látnia kell.

Kalocsai látnivalók



Csajda Gyógyfürdő és Uszoda



A kútból kitermelt víz hőfoka: 35 C° és ásványi anyag tartalma is igen jelentős, hiszen nátrium – kloridos, bromidos, jodidos kémiai összetételű az akkreditált labor vizsgálatai alapján, így kitűnően alkalmazható elsősorban mozgásszervi, ízületi betegségek kezelésére, gyógyítására.

Nagyboldogasszony-főszékesegyház



A Főszékesegyház állandó látogatóhelye a városba érkező turistáknak.

Érseki Kastély



A kalocsai egyházmegye érseki székhelyén kezdetben erődített várkastély állott, majd a 18. században alakult át barokk kastéllyá, miután Batthyány József érsek az épület romos részeit visszabontatta, és az épen maradt részek fölhasználásával új palota tervezésére és építésére adott megbízást, amelyet 1775-ben kezdtek el építeni.

Érseki Könyvtár



A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár nyilvános könyvtárként működő tudományos intézmény, amely a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye központi könyvtára.

ASTRICEUM Érseki Múzeum



A Főszékesegyházzal szemben álló késő barokk stílusú, egykori kanonoki palota Patachich Ádám érseksége alatt, 1779-ben épült.

Asztrik téri szoborpark



Az Asztrik tér 2015-ös felújítása során nyerte el mai formáját. Gyalogos útvonalán egymás után állnak egy-egy hullámcsúcson Luxemburgi Zsigmond, Szent László, Solt vezér és Árpád vezér bronzmodelljei, a tér közepén pedig egy mészkőből készült országzászló emlékművet állítottak. Minden alkotás Simor Márton szobrászművész keze munkáját dicséri.

Zárdatemplom



A Főszékesegyháztól északra, az Asztrik téren áll a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek zárdája, gimnáziuma, általános iskolája és temploma.

Szent István templom



A kalocsai Szent István király templomot Kunszt József érsek építtette a jezsuiták számára, Karl Rösner bécsi építész tervei szerint.

Fűszerpaprika Múzeum



A múzeum a történelmi városközpontban a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket.

Viski Károly Múzeum



A Viski Károly Múzeum rendkívül büszke néprajzi gyűjteményére, amely Kalocsa és a környékének népi kultúráját mutatja be a XIX. század közepétől napjainkig.

Nicolas Schöffer Gyűjtemény



Kevesen tudják, hogy a XX. századi térdinamikus és kinetikus művészet egyik úttörője, Nicolas Schöffer, azaz Schöffer Miklós, Kalocsán született.

Chronos 8 fénytorony (Nicholas Schöffer torony)



A Schöffer Gyűjtemény közelében álló Chronos 8 fénytornyot, amelyet a művész Kalocsa városának ajándékozott, 1982-ben állították fel a buszpályaudvarnál.

Népművészeti Ház



Gábor Lajos 1952-ben hagyta a városra a mai múzeum épületét. A ház mintegy 200 éves, úgynevezett „partos ház”, melynek első három helyisége eredeti formájában mutatja be a régi paraszti életet, míg a valamikori kamra helyén egy kis kiállítás keretében kísérhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését.

Kalocsai Porcelán Manufaktúra



Kalocsa múltjában és jelenében meghatározó szerepet játszik a porcelán és a népművészet.

Kálvária



A Kálvária stációi a temető Béke utcai mellékkapujánál kezdődnek és a főpapi kriptáig tartanak.

Vasútállomás



A Kiskőrös–Kalocsa vasúti szárnyvonal 1882-ben nyílt meg, a MÁV szabványainak megfelelő állomásépületet 1885-ben építették.

Fazekas Alkotóház



Az alkotóházat Kovács László Kalocsán élő fazekas mester, a Népművészet Mestere alapította 2000-ben. A műhelyben a tradicionális fazekasmesterség valamennyi technológiája megtalálható, de folyamatosan folyik oktatás is.

Érsekkert



A Kalocsai Érseki Palotához tartozó kertet az 1790-es években Kollonich László érsek kezdte el kialakítani az épület terepszintjétől jóval alacsonyabban fekvő sáros, vizenyős, zsombékos területen.



Látnivalók Kalocsa környékén



Hajósi kastély



A 2010 óta újra eredeti szépségében pompázó, hajósi volt érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön.

Hajósi pincefalu



Hajós város Kalocsától 20 km-re fekszik.



Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!